Monumentale entree

Landgoederen en monumenten. De Biltstraat kent een rijke historie: het is een van de oudste toegangswegen van Utrecht en bovendien een van de eerste bestraatte wegen van Nederland. Dit is te herkennen aan de landgoederen en buitenplaatsen die grenzen aan de Biltstraat. Ook de lindebomen vormden vroeger een statig beeld. In de monumentale Biltstraat staat deze groene entree centraal.

Sfeerimpressie

Inrichting deel 1

In deze variant is de groene middenberm een karakteristiek onderdeel van elk profiel. Het westelijk deel is symmetrisch met twee fietsstraten met eenrichtingsverkeer en twee brede stoepen voor voetgangers. Door de middenberm in te zetten voor groen hebben bomen hier meer ruimte (kabels en leidingen liggen bij stoepen) om breder en groter uit te groeien. Bovendien kan deze strook worden gebruikt voor wateropvang.

Inrichting deel 2

Ook in het middelste deel is de groenstrook prominent aanwezig, beplant met lindes en toegankelijk via een wandelpad. De materialen van dit wandelpad verwijzen naar de Biltse Steenweg (eerste bestraatte weg van Nederland). Bussen en auto’s worden in dit profiel gecombineerd. Fietsers krijgen meer ruimte door een tweerichtingenfietspad dat mooi aansluit op het fietspad in het oostelijk deel van de Biltstraat. Hierdoor kan de gevaarlijke schuine kruising voor fietsers bij de Snellenlaan / F.C. Dondersstraat eruit.

Inrichting deel 3

In het oostelijk deel leggen we de relatie met de buitenplaatsen en landgoederen door een parkstrook aan de Griftzijde. De parkeerplaats bij wijkbureau Noordoost wordt vergroend en er komt een nieuwe route naar het Hogelandsepark.

PLATTEGROND

Plattegronduitwerking nieuwe situatie ter hoogte van het Hogelandsepark.

SFEERBEELDEN

JOUW MENING TELT

Heb je een vraag of een suggestie om deze variant nog beter te maken dan kun je ons een email sturen.

BEKIJK DE ANDERE VARIANTEN

Biltstraat culinair

Horeca, culinaire winkels en terrasjes. Het westelijke deel van de Biltstraat (deel zonder busbaan) heeft een duidelijke identiteit: de meeste ondernemingen hier zijn gericht op horeca en etenswaar. Dit thema wordt doorgetrokken in de hele Biltstraat: Biltstraat culinair.

Lees meer >
Ruimte voor contrast

Deelgebieden. De Biltstraat is geen eenduidige straat: het westelijk deel, middeldeel en oostelijk deel hebben ieder hun eigen karakter en wegprofiel. Het westelijk deel staat in het teken van horeca en etenswaar, het middelste deel wordt gedomineerd door kantoren en kinderopvang en aan het oostelijk deel grenzen landgoederen en buitenplaatsen. Om maximaal ruimte te bieden aan deze functies gaat de auto er in deze variant uit en is de straat alleen bereikbaar voor laden en lossen.

Lees meer >